Beveiliging

Beter voorkomen dan genezen: deze pagina geeft een overzicht om u te helpen en informatie te geven wat betreft spyware, virussen en beveiliging van uw pc.

Onontbeerlijke maatregelen:


Up-to-date

Als eerste zorgt u ervoor dat Windows en Internet Explorer geheel up-to-date zijn. De gemakkelijkste manier om dit te doen is als volgt:

U kan uw Windows ook zo instellen dat deze updates automatisch worden overgehaald en eventueel ge´nstalleerd.

Zorg ervoor dat u alle updates heeft van Microsoft Office, steeds vaker maken virusschrijvers gebruik van de office programmaĺs om virussen bij u naar binnen te smokkelen. Controleer regelmatig of er updates voor zijn.

Top


Anti-virusprogramma

Een goed anti-virusprogramma is een vereiste. Aangezien er dagelijks nieuwe virussen worden ontdekt, moet u ook steeds de laatste virusinformatie downloaden.

Enkele voorbeelden:

Om te beginnen bestaan er een aantal gratis (voor thuisgebruik) softwares:

Natuurlijk zijn er heel wat te betalen softwares. De best gekende zijn: Er bestaan ook on-line (gratis) scanners waarvoor geen grote installatie nodig is.
  • Kies dan voor o.a. ActiveScan van PandaSoftware (zie hieronder).

    Panda ActiveScan - Free Online Virus Check

  • Een andere mogelijkheid is de Online virusscanner van TrendMicro en kies voor Scan Now.
  • Nog een andere mogelijkheid is de Online virusscanner van McAfee en kies ook voor Scan Now.

Top


Firewall

Naast het up-to-date houden van uw browser en het installeren van een goed anti-virusprogramma is er een derde onmisbare stap in computerbeveiliging: de firewall.

Een firewall kan zowel software- als hardwarematig zijn. In beide gevallen berust de werking ervan op controle van uw Internet-verbinding. In het kort komt het erop neer dat een firewall alleen gegevensverkeer toelaat wanneer dit veilig wordt geacht.

Zo'n hardware-firewall (router of draadloze router) zal alleen binnenkomend verkeer controleren. En wordt daarom best gecombineerd met een software-firewall.

Welke software-firewall gebruiken:

Om te beginnen bestaan er ook hier een aantal gratis (voor thuisgebruik) softwares:

Bij de te betalen softwares zijn de best gekende:

Top


Schoonmaken

Ondanks alle bovenstaande voorzorgsmaatregelen, kan het voorkomen dat uw PC met adware of spyware ge´nfecteerd raakt. Daar merkt u over het algemeen niets van. Een indicatie zou kunnen zijn dat uw PC trager wordt.

Er zijn inmiddels diverse (gratis) programma's voor het verwijderen van adware en spyware:

De meeste (zeker recente) anti-virussoftwares houden ook al heel wat spy- en ad-ware tegen.

Echter, wat voor anti-virusprogramma's geldt, gaat ook op voor anti-spy software: zorg altijd dat u de meest recente versie hebt draaien!

Top


Webmaster: Jaak Kauffmann
Last updated : 2 februari 2006